-
سه شنبه, ۲۸ دی ۱۴۰۰، ۰۱:۲۱ ب.ظ
-
۴۶۸
لوله پلیکا چیست؟
لوله پلیکا یا پولیکا لولهای است که از جنس UPVC ساخته شده است. PVC مخفف عبارت Poly Vinyl Chloride، و نوعی پلیمر پلاستیک مصنوعی است، و UPVC مخفف عبارت Unplasticized Poly Vinyl Chloride یعنی پیویسی سختشده است. در واقع در پاسخ این پرسش که لوله پلیکا چیست میتوان گفت مادهای است که از پیویسی ساخته شده، اما در روند تولید آن هیچگونه ماده نرمکنندهای به آن اضافه نشده است. این لوله به PVC سخت هم معروف است.
لوله پلیکا یا همان UPVC از نخستین لولههای پلیمری است که در صنعت ساختمانسازی مورد استفاده قرار گرفتند و ویژگیهای منحصربه فردی دارند. لولههای پلیکا دوام خوبی دارند، زنگ نمیزنند و پوسیده نمیشوند، و به همین دلیل توانستند بهزودی جای لولههای فلزی را در صنعت، کشاورزی و مصرفهای خانگی بگیرند.
کاربرد لوله پلیکا:
امروزه ساخت ساختمانهای مختلف و کارگاههای صنعتی بدون وجود لوله پلیکا امری ناشدنی به نظر میرسد. برای آگاهی از اینکه کاربردهای لوله پلیکا چیست، با ما همراه باشید.
۱- استفاده در صنعت ساختمانسازی:
لوله پلیکا بهطور گسترده در پوششدهی به کابلهای برق و تلفن، سیستم آبوفاضلاب ساختمانها، سیستم هواکش ساختمانها و انتقال آب باران از راه ناودانها استفاده میشود.
۲- استفاده در شبکههای آبرسانی شهری و روستایی:
انتقال آب از منبع اصلی (تصفیهخانه یا چاه آب) به شیرهای آب با استفاده از لولههای پلیکا انجام میشود. از بهترین ویژگیهای لوله پلیکا برای این منظور، تاثیر نگذاشتن مواد آن روی مزه آب است.
۳- استفاده در سیستم آبرسانی تحت فشار:
آبرسانی تحت فشار نوعی سیستم آبیاری زمینهای کشاورزی است که با بهکارگیری لولههای پولیکا انجام میشود.
۴- استفاده در انتقال کابلهای برق و مخابرات:
لوله پلیکا یکی از پرکاربردترین لولهها در انتقال سیمهای برق و تلفن است. لوله پلیکا پوششی برای سیمها و کابلها است تا از آسیب دیدن آنها و همچنین تماس آنها با افراد و خطر برقگرفتگی جلوگیری کند.
۵- استفاده از لوله پلیکا در کشاورزی:
در اینکه کاربردهای کشاورزی لوله پلیکا چیست باید گفته شود از انواع لوله پلیکا در آبیاری باغها، مزرعهها و گلخانهها استفاده میشود. لوله پلیکای مناسب کشاورزی از نوع نیمه قوی و قوی است تا هم بهراحتی بتوان آن را نصب کرد و هم مقاومت کافی در برابر فشار زیاد آب را داشته باشد. لوله پلیکای کشاورزی باید مرغوب و باکیفیت باشد تا در هزینهها نیز صرفهجویی شود. لوله UPVC مناسب کشاورزی باید ویژگیهای مختلفی داشته باشد:
* در برابر جریان آب قوی مقاوم باشد.
* قابلیت آبیاری تحت فشار را داشته باشد.
* امکان ذخیره و تخلیه آب باران را داشته باشد.
* اتصالات آن در اثر فشار آب از هم جدا نشوند.
کاربردهای لوله پلیکا در کشاورزی:
از لوله پلیکا برای آبیاری به شیوههای مختلفی استفاده میشود که یکی از مهمترین آنها آبیاری قطرهای است. بهطور مختصر میتوان کاربردهای لوله پلیکا در کشاورزی را به این صورت نام برد:
- استفاده در باغبانی.
- بهرهگیری در آبیاری تحت فشار.
- استفاده از پرورش گلوگیاههای گلخانهای.
- برای آبرسانی به باغچههای کوچک و بزرگ.
- آبیاری پارکها و فضاهای سبز شهری.
۶- استفاده از لوله پلیکا در انتقال فاضلابهای خانگی و صنعتی:
از مهمترین موارد مصرف لولههای پلیکا انتقال فاضلابهای شهری و روستایی است.
آشنایی با لوله پلیکا فاضلابی:
یکی از کاربردهای اصلی لوله پلیکا، انتقال فاضلابهای خانگی و صنعتی است. لوله پلیکا فاضلابی معمولا در زیرِ زمین نصب میشود. معمولا از لوله پلیکا نیمه قوی، و در اندازه های بزرگ ۱۶۰ میلیمتری تا ۶۳۰ میلیمتری برای انتقال فاضلاب استفاده میشود. کاربرد لولههای پلیکا فاضلابی در زیر سینکهای دستشویی و ظرفشویی در همهجا نمایان است.
ویژگیهای خاص لولههای UPVC باعث میشود تا این لولهها در برابر مواد مختلفی که در پسماندهای خانگی و صنعتی است، مقاوم باشد. همچنین پلیمری و ضدزنگ بودن آن، از پوسیدگی و سوراخ شدن لولهها در برخورد با مواد شیمیائی موجود در فاضلابهای خانگی و صنعتی جلوگیری میکند.
معرفی لوله پلیکا فاضلابی:
از مهمترین ویژگیهای لوله پلیکا فاضلابی مقاومت بالای آن در برابر فرایندهای شیمیایی احتمالی است. رسوب نکردن مواد در دیواره لوله پلیکا فاضلابی هم باعث میشود تا از گرفتگی لوله جلوگیری شود. نکته مهم دیگر نصب آسان لولههای UPVC فاضلابی است که نیازی به دستگاههای خاص و مدرن ندارد. لولههای فاضلابی پلیکا در شکلهای مختلف ساده، انواع زانویی، درپوش، سهراهی و… ساخته میشود.
ویژگیهای لوله پلیکا:
ü مقاومت در برابر خوردگی:
بیشترین کاربرد لوله پلیکا در زیرِ زمین و داخل دیوارها، و همواره در تماس با مواد مختلف و فرسایش است. اما مقاومت خوب این ماده پلیمری باعث میشود تا کیفیت آن در شرایط نامناسب و در تماس با مواد مختلف حفظ شود.
ü مقاومت در برابر مواد شیمیائی:
لوله پلیکا، برخلاف لولههای فلزی و آهنی، در برابر مواد شیمیایی مقاوم است. توجه داشته باشید که حتی به آب نوشیدنی که در لولهها جریان دارد، مواد شیمیایی، مانند کلر، اضافه میشود تا سلامت آن حفظ شود. پلیمری بودن لولههای UPVC از ترکیب ماده شیمیایی با دیواره لوله جلوگیری میکند تا آب سالمتری در دسترس همگان قرار گیرد.
ü سبک بودن:
لولههای فولادی که قبلا به جای UPVC استفاده میشد، سنگین بودند و جابهجایی و نصب آنها همواره با مشکلات زیادی همراه بود. از بهترین ویژگیهای لوله پلیکا سبک بودن آن است که هم حملونقل آن را آسان میسازد و هم در نصب و کارگذاری، افراد را دچار مشکل نمیکند.
ü نسوز بودن:
نسوز بودن لولههای UPVC نیز عامل دیگری است تا استفاده گسترده از آن را در صنعت، ساختمانسازی و کشاورزی توجیه کند.
ü قیمت مناسب:
قیمت ارزانتر لوله پلیکا نسبت به لولههای مختلفی مانند پوش فیت و پلی اتیلن هم استفاده از این لولهها را بهصرفه ساخته است.
ü عایق حرارتی:
لولههای پلیکا گرما را انتقال نمیدهند که عامل مهمی در امنیت سیمهای برق و مخابراتی است.
ü دوام بالا:
لوله پلیکا دچار زنگزدگی پوسیدگی نمیشود و عمر طولانی دارد.
ü بیتاثیر بودن روی مزه آب.
این ویژگی لوله UPVC باعث میشود تا آب نوشیدنی سالمی داشته باشیم.
ü تغییر شکل نیافتن در اثر فشار.
از مهمترین ویژگیهای UPVC است که استفاده از آن را در صنعت و ساختمانسازی معمول کرده است.
ü تحمل وزن زیاد.
تحمل وزن زیاد لولههای UPVC باعث میشود تا استفاده از آن در صنعت و ساختمانسازی امکانپذیر باشد.
ü نیاز نداشتن به رنگآمیزی.
لوله UPVC برخلاف لولههای فلزی نیاز به رنگآمیزی ندارد.
ü نصب آسان.
از بهترین ویژگیهای لوله پلیکا نصب آسان آن است.
û شکننده بودن:
یکی از ایرادهای لوله پلیکا شکننده بودن آن است. تحمل پائین این ماده در برابر فشار، ضربه و حتی سرما از بزرگترین اشکالهای آن است.
û نداشتن انعطافپذیری:
سخت بودن لوله UPVC در حالی که برتری آن است، در مواردی هم که نیاز به تغییر مسیر لوله است، ضعف آن به شمار میرود. البته گاهی در روند تولید، به ماده اصلی UPVC مواد نرمکننده اضافه میشود که خطر آتش گرفتن آن را بیشتر میکند.
û تغییر حالت در برابر گرمای شدید:
لولههای UPVC برای نصب در محیطهای با دمای بالا مناسب نیستند.
انواع لوله پلیکا از نظر مقاومت:
لوله پولیکا در سه نوع مختلف و با سختیهای گوناگون ساخته میشود:
لوله پلیکا معمولی
لوله پولیکا معمولی یا پلیکا فشار ضعیف کمترین ضخامت را در بین انواع لوله پلیکا دارد. لوله پلیکای معمولی سبکتر و ارزانتر از انواع دیگر است و در جایی استفاده میشود که فشاری بر روی آن نباشد. از لوله پلیکای معمولی استفاده زیادی در کانالهای تهویه هوای خانگی و صنعتی و انتقال آب باران میشود.
لوله پلیکا نیمه معمولی یا نیمه قوی
دیواره پلیکای نیمه معمولی یا نیمه قوی ضخامت بیشتری از پلیکای معمولی دارد. از پلیکا نیمه قوی در انتقال آب و فاضلابهای خانگی و پوشش کابلهای برق و مخابراتی استفاده میشود.
لوله پلیکا فشار قوی
لوله پلیکا فشار قوی ضخامت بیشتری از انواع دیگر آن دارد. لوله پلیکا فشار قوی در پوششدهی کابلهای برق صنعتی، و همچنین برای انتقال اسیدها و بازها استفاده میشود. کاربرد دیگر لوله پلیکا فشار قوی در آبرسانی به زمینهای کشاورزی و باغها است. از لوله پلیکا فشار قوی برای کانالکشی و انتقال آب آشامیدنی هم استفاده زیادی میشود.
اما اگر پرسیده شود کاربرد اصلی این نوع از لوله پلیکا چیست باید گفته شود انتقال فاضلاب شهری و صنعتی اصلیترین کاربرد لوله پلیکای فشار قوی است. بیشتر فاضلابهای شهری و صنعتی دارای موادی با خاصیت اسیدی یا بازی هستند که میتواند به خط لوله آسیب برساند. اما بهرهگیری از لولههای فاضلاب UPVC این مشکل را حل میکند.
اتصال لوله پلیکا:
چسباندن قطعههای مختلف لوله پلیکا به یکدیگر از دو راه امکانپذیر است:
* اتصال بهوسیله چسب:
برخی از لولههای پلیکا با چسب به یکدیگر محکم میشوند و پس از خشک شدن آماده بهرهبرداری میشوند.
اتصال به روش پوش فیت:
در روش پوش فیت هر یک از لولهها، سهراهیها یا زانوییها دارای سوکتی هستند که با اندکی فشار به داخل سوکت قطعه روبهرویی وارد و محکم میشوند.